Купріна Наталія Михайлівна

д.е.н., професор, професор кафедри економіки промисловості

Купріна Н.М.

В 1994 році отримала диплом спеціаліста за спеціальністю «Одеський державний економічний університет за спеціальністю «Бухгалтерський облік, контроль та аналіз господарської діяльності».

На кафедрі працює з 1995 року (прийнята на посаду асистента кафедри економіки промисловості за трудовою угодою З 01.09.1995р. по 30.06.1996 р.), продовжила роботу – з серпня 2023 року.

У 2006 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеню к.е.н. на тему «Удосконалення механізму управління оборотним капіталом в харчовій промисловості» (на прикладі виноробної галузі)» у спеціалізованій вченій раді Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за спеціальністю 08.07.01 – Економіка промисловості.

У 2021 році захищено дисертацію на здобуття наукового ступеню д.е.н. на тему: «Теоретико-методологічні основи забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості України на засадах її персистентної трансформації» у спеціалізованій вченій раді Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за спеціальністю 08.00.03 – Економіка та управління національним господарством.

Навчальні дисципліни: «Методика економічного налізу діяльності підприємства», «Забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів національної економіки».

Коло наукових інтересів: Забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів національної економіки; ефективність функціонування та конкурентоспроможність суб’єктів харчової промисловості України; економічна трансформація суб’єктів національної економіки; економічний аналіз діяльності підприємств; фінансовий аналіз діяльності підприємств; управлінський облік та аудит ефективності (спеціального призначення) як інструменти забезпечення конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості; ефективність управління оборотним капіталом підприємств.

Публікації: Опубліковано більше 200 публікацій у спеціалізованих фахових українських та міжнародних наукових виданнях, монографіях та тезах конференцій, в тому числі за останні 5 років – 81 публікація, з (в тому числі 7 публікацій у виданнях, що входять до наукометричної бази Scopus та Web of Science (у співавторстві), 19 статей у фахових наукових виданнях, 41 науково-методична праця).

Публікації

Участь у монографіях:

  1. Купріна Н.М. Забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості України: теорія і практика: монографія. Одеса: Видавничий дім “Гельветика”, Одеса. 2019. 304 с.
  2. Куприна Н.М. Трансформация деятельности предприятий пищевой промышленности Украины в контексте обеспечения их экономической безопасности // Сталий розвиток та безпека агропродовольчої сфери України в умовах глобалізаційних викликів: монографія / Павлов О. І., Хвестик М.А., Юрчишин В.В. та ін.; за ред. О.І. Павлова. Одеса: «Астропринт», 2012. С. 256-272. Особистий внесок здобувача: виявлено вплив глобалізаційних процесів на національну економіку та її суб’єктів та обґрунтовано напрями забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів економіки України.
  3. Купріна Н.М. Концептуальний підхід до аналізу ефективності діяльності підприємств харчової промисловості в системі управління їх реструктуризацією // Управління фінансово-економічною безпекою підприємств харчової промисловості України: аналіз і синтез методів: монографія / за заг. ред. д.е.н., проф. В. В. Немченко. Одеса: Фенікс, 2013. С. 101-114. Особистий внесок здобувача: проаналізовано складові процесу реструктуризації суб’єктів національної економіки та обґрунтовано й запропоновано введення нового компоненту – «трансформація діяльності»; проаналізовано результативність діяльності суб’єктів харчової промисловості на мікро- та мінірівнях дослідження.
  4. Купріна Н.М. Баранюк Х.О. Функціонування підприємств харчової промисловості України: стан, проблеми, розвиток // Соціо-еколого-економічний розвиток агропродовольчої сфери України в сучасних умовах та шляхи їх розв’язання: монография / за ред. О.І. Павлова. Одеса: Астропринт, 2015. С. 106-119. Особистий внесок здобувача: проаналізовано застосування принципу імпаритету в зарубіжних країнах в окремих галузях та видах діяльності й обґрунтовано необхідність його застосування для суб’єктів національної економіки України в механізмі забезпечення їх конкурентоспроможності.
  5. Купріна Н.М. Оцінювання персистентної трансформації галузі: аспекти застосування методів на мезорівні дослідження // Науково-методичні засади оцінки бізнесу в умовах Євроінтеграції: монографія / за заг. ред. д.е.н. В.В. Немченка. Харків: Видавництво Іванченка І.С. 2019. С. 168-176. Особистий внесок здобувача: обґрунтовано застосування, запропоновано та розроблено методичний підхід до оцінки конкурентоспроможності на макро- та мезорівнях дослідження харчової промисловості на основі стратегічного аналізу.
  6. Купріна Н.М. Реструктуризація підприємств харчової промисловості як механізм підвищення рівня їх економічної безпеки // Проблема фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарської діяльності в умовах інтеграції України і світову економіку: монографія / за заг. ред. д.е.н., проф. В.В. Немченко. Одеса: Фенікс, 2014. С. 25-38. Особистий внесок здобувача: виявлено вплив негативних факторів зовнішнього середовища на національну економіку; досліджено підходи до сутності економічної трансформації національної економіки в контексті забезпечення її конкурентоспроможності.
  7. Купріна Н.М., Баранюк Х.О. Стан та регулювання ефективності функціонування підприємств малого бізнесу: актуальний аспект // Науково-методичні аспекти обліково-аналітичної системи підприємства: колективна монографія / за заг. ред. Немченка В.В. Одеса, 2016. С. 59-71, 332-336. Особистий внесок здобувача: досліджено та обґрунтовано застосування аутсорсингу як інструменту м’якої трансформації суб’єктів національної економіки; сформовано підхід до класифікації аутсорсингу.
  8. 8. Купріна Н.М., Васьковська К.О. Внутрішній контроль економічних загроз конкурентоспроможності бізнесу // Обліково-аналітичного забезпечення в умовах управління фінансово-економічною безпекою підприємства: монографія / за заг. ред. д.е.н., проф. В. В. Немченко. Одеса: Фенікс, 2015. С. 296-306. Особистий внесок здобувача: обґрунтовано використання аудиту спеціального призначення (аудиту ефективності) як інструменту в механізму забезпечення конкурентоспроможності суб’єктів національної економіки, сформовано класифікацію його видів.

Статті в наукових фахових виданнях:

  1. Купріна Н.М., Рудюк І. Аналіз підходів до сутності та класифікації дебіторської заборгованості підприємства // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2017. Т 9. Вип. 2. С.24-32(фахове видання на англ. мові).
  2. Купріна Н.М., Поліш С.В.Сутність та класифікація запасів підприємства: теоретичний та практичний аспект // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2017. Вип. 2. Т 9. С. 75-80(фахове видання).
  3. 3. Купріна Н.М. Стратегічний управлінський облік як інструмент забезпечення конкурентоспроможності та ефективності діяльності підприємства // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2017. Т 9. Вип. 3. С. 45-51(фахове видання).
  4. 4. Tkachenko N.,Lanzhenko L., Skripnichenko D., Кuprina N., HanichevaA.Оptimizationofparametersoffermentolysisoftheproteinsinthecompositionofserum-proteinconcentrate // Харчова наука і технологія. Одеса, 2018. Т 4. Вип. 12. С.18-24. (Web of Science).
  5. 5. Kuprina N., Baraniuk Kh., Vaskovska K.Competitiveness of the national economy and its subjects in modern conditions: theoretical and practical aspects of management // Periodicals of Engineering and Natural Sciences. Vol 7, No 2, August (2019), pp. 794-805. URL: http://pen.ius.edu.ba/index.php/pen/article/view/563/345 (датазвернення 20.02.2020 р.) (Bosnia, Scopus).
  6. 6. KuprinаN.Persistenttransformationofthesubjectsofthenationaleconomyasatooltoensuretheircompetitiveness / Gospodarka Materialowa iLogistyka, TomLXXI, №5, 2019, pp. 388-404. (ISSN 1231-2037, Poland).
  7. 7. Kuprina N., Stupnytska T., Vaskovska K., Boyko O., Baraniuk Kh., Markova T. Managingthe Competitiveness of the Enterprise in the Context of Transformational Change // International Journal of Recent Technology and Ingineering (IJRTE). Volume-8 ISSUE-2, July 2019, pp. 4909-4914. (ISSN 2277-3878, India, Scopus).
  8. 8. Kuprina N. Efficiency of food industry functioning of Ukraine: analysis and direction of competitiveness security / Problems of Agricultural Economics // Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 2019. 361(4). Р. 154–168. (ISSN p-0044-1600. E-2392-3458, Poland.
  9. 9. Kuprina N., Markova T., Baraniuk Kh., & Stupnytska M. Formation of an integrated approach to conducting financial analysis of the company’s equity based on aspects of information management // Journal of Information Technology Management, Special (JITM, Faculty of Management, the University of Tehran). 2021. Р. 62-74. (Scopus).
  10. 10. Kuprina N., Volodina O., Zavatska Yu. Features of theanalysis of financial results of theenterprise activities in modern conditions // Food Industry Economics. 2019. Vol.11, Issue 3. P. 40-49.
  11. 11. Kuprina N., Markova T., Volodina O., Stupnytska M.Peculiarities of analysis of enterprise’s own capital in modern conditions// Food Industry Economics. 2020. Vol.12, Issue 1. P. 35-44
  12. 12. Купріна Н.М., Черненко І.О. Оборотні активи підприємства: теоретичний та практичний аспект // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2018. Т 10. Вип. 1. С. 28-37(фахове видання на англ. мові).
  13. 13. Купріна Н.М., Рудюк І. Розвиток управлінського обліку: історичний та практичний аспект // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2018. Т 10. Вип. 1. С.87-95(фахове видання).
  14. 14. Купріна Н.М. Шаталова А.В., Апостолов К.В., Бачинська О.В. Аналіз фінансових результатів діяльності підприємства: теоретичний та практичний аспект // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2018. Т 10. Вип. 4. С.48-57.
  15. 15. Купріна Н.М., Котобан І.О., Тофаніло О.А., Скіпор Р.Є. Особливості аналізу оборотних активів підприємства: в сучасних умовах // Економіка харчової промисловості. Одеса, 2018. Т 10. Вип. 4 С.39-47.
  16. 16. Kuprina N., Markova T., Stupnytska M.Analysis of the own capital of Ukrainian enterprises and features of its management in the conditions of the new economy of the global market// Food Industry Economics. 2020. Vol.12, Issue 2. P. 30-37.
  17. 17. Kuprina N., Volodina O., Zavatska Yu. Features of theanalysis of financial results of theenterprise activities in modern conditions // Food Industry Economics. 2019. Vol.11, Issue 3. P. 40-49. doi: 10.15673/fie.v11i3.1460.
  18. Kuprina N., Markova T., Volodina O., Stupnytska M. Peculiarities of analysis of enterprise’s own capital in modern conditions // Food Industry Economics. 2020. Vol.12, Issue 1. P. 35-44. doi: 10.15673/fie.v12i1.1667.
  19. 19. Stupnytska T., Kuprina N., Tkachuk Н., Baraniuk Kh. Audit development in Ukraine: aspects of regulation of audit activity // Food Industry Economics. 2021. Vol.13, Issue 2. P. 80-86.
  20. 20. Купріна Н.М. Розвиток сучасних бізнес-стратегій та аутсорсингової діяльності суб’єктів національної економіки: сутність та напрями. Економыка харсової промисловості. Т.13. Вип.2. С. 3-8.
  21. 21. Купріна Н.М., Ступницька Т.М., Баранюк Х.О., Величко О.М. Величко О.М. Оборотні активи в системі управління підприємства: сучасні аспекти обліку, аналізу та аудиту // Економіка харчової промисловості. 2021. Т.1, вип. 2. С. 50-57.
  22. 22. Bondarenko S., Shlafman N., Kuprina N., Kalaman O., Moravska O., Tsurkan N. Planning, Accounting and Control as Risk Management Tools for Small Business Investment Projects / Emenging Science Jornal. Vol 5, №5 (2021), Р.650-666. URL: https://www.ijournalse.org/index.php/ESJ/article/view/595. (Scopus).
  23. 23. Khalatur S., Kuprina N., Kurbatska L. New business strategies formation of enterprises and outsourcing development as a condition for increasing competitiveness in the markets of Europe and Ukraine: comparative analysis /Baltic Journal of Economic Studies. 2021. Vol 7 (4), Р. 203-213/ URL: http://baltijapublishing.lv/index.php/issue/article/view/1277 (Web of Science).
  24. 24. Kuprina N., Markova T., Velychko O. Aspects of financial analysis of the company’s equity in modern conditions // Food Industry Economics. 2021. Vol.13, Issue 1. P. 30-42.
  25. 25. Hryshchuk H., Kaliuha Y., Kuprina N., Babenko V., Kashperska A. Information systems for cost control of current biological assets of crop production // Journal of Information Technology Management. 2022. Vol. 14, Special Issue: Digitalization of Socio-Economic Processes. Рр. 78-103. URL: https://jitm.ut.ac.ir/article_88882_8c03fee6229e382dc12798294f37045e.pdf (Scopus).
  26. 26. Купріна Н.М., Ступницька Т.М., Антонюк О.П., Величко О.М. Сучасні аспекти фінансового аналізу оборотних активів підприємства // Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13, вип. 3. С. 46-55.
  27. 27. Купріна Н.М. Механізми регулювання підприємницької діяльності суб’єктів національної економіки на основі трансформаційних змін в сучасних ринкових умовах // Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13, вип. 4. С.27-33.
  28. 28. Купріна Н.М. Інноваційні технології трансформаційних змін діяльності суб’єктів національної економіки // Економіка харчової промисловості. 2021. Т. 13, вип. 4. С.3-9.
  29. 29. Купріна Н.М. Ступницька Т.М., Величко О.М. Особливості фінансового аналізу найбільш важливих груп активів в системі управління діяльністю підприємства // Економіка харчової промисловості. 2022. Т. 14, вип. 2. С.58-67.
  30. Купріна Н.М. Баранюк Х.О. Технологічне підприємництво як інструмент кастомізації виробництва в харчовій промисловості // Економіка харчової промисловості. 2022. Т. 14, вип. 2. С.29-35.
  31. 31. Kuprina N.,O Velychko, T Stupnytska, Kh Baraniuk, O Volodina. Contemporary aspects of the methodology of the analysis of traveling assets in the enterprise management system // Економіка харчової промисловості. 2022. Т. 14, вип. 4. С.11-25.
  32. 32. Купріна Н.М. Забезпечення розвитку суб’єктів агропродовольчої галузі україни в умовах формування інклюзивної економіки // Економічний вісник Дніпровського державного аграрного університету. 2023. №1(6). С.25-32. URL: http://econvisnyk.dstu.dp.ua.

Стажування:

  • Вища школа інформатики і економіки в м. Ольштин, Польща за напрямом «Сучасне підприємництво: конкурентоспроможність, інновації, ризики, облік і логістика», 6 кредитів за ECTS, терміном 3 місяця – з 03.02.2019 р. по 05.05.2019 р. (сертифікат).
  • Міжнародна наукова конференція на тему: «Sustainable innovation and emerging trends in business and management (ICSIEM’20)» м. Прага, Чеська республіка, 14-15 вересня 2020 р., (сертіфікат, виступ, публікація стітті – Scopus);
  • Міжнародна наукова конференція «Communication, Management and Information Technology (ICSIEM’19)» м. Відень, Австрія, 26-28 березня 2019 р., (сертіфікат, виступ, публікація стітті – Scopus);
  • ІV-ї Всеукраїнська науково-методична конференції «Забезпечення якості вищої освіти: удосконалення дистанційного контролю знань та навчальної документації». Одеса, ОНАХТ, 13-15 квітня 2022р. (сертіфікат, виступ з доповідью, публікація тез доповіді);
  • Науково-практичний захід Обласної методичної комісії викладачів економіки та фінансів, Ради директоріва ЗПФО Одеської області на тему «Розвиток академічного підприємництва в закладах фахової передвищої освіти», 23.02.2023р. (сертіфікат, виступ з доповідью).

Відповідальний виконавець науково-дослідних робіт в ОНАХТ (ОНТУ):

  1. «Розвиток підприємств харчової промисловості в умовах глобалізаційних процесів в економіці України» (№ держреєстрації 0109U000770, 2009-2010 рр.);
  2. «Методологія реструктуризації підприємств харчової промисловості в умовах впливу глобалізаційних процесів на економіку України» (№ держреєстрації 0111U000323, 2011-2013 рр.).
  3. 3. Актуальні аспекти обліку, аналізу та аудиту в системі управління суб’єктів національної економіки» (№ держреєстрації 0122U000750 від 31.01.2022 р.).

Підготувала 5 студентів-переможців Одеської національної академії харчових технологій (ОНТУ): ІІ туру Всеукраїнських конкурсів наукових студентських робіт та міжнародного наукового конкурсу «Black Sea Sience 2019», «Black Sea Sience 2021», «Black Sea Sience 2023» за напрямом «Економіка і управління».

Участь у підготовці та атестації науково-педагогічних кадрів:

  • 3 дисертації на здобуття наукового ступеню к.е.н. зі спеціальності 08.00.04 «Економіка та управляння підприємствами (за видами економічної діяльності)»( асистентами Дойчевої К.С. та Степанової Г.В. – у 2014 р., Васьковської К.О. – у 2015 р.;
  • 1 дисертація на здобуття наукового ступеню доктора філософії (PhD) зі спеціальності 051«Економіка» у 2020 р. – Баранюк Х.О.

Інша діяльність:

  • Голова ради факультету Економіки, бізнесу і контролю (ЕБіК) з жовтня 2013р. по серпень 2023 р., член Ради факультету ЕБіК з вересня 2023р. по теперішній час.
  • Член редакційної колегії: журналу «Економіка харчової промисловості» з 2022 р. по теперішній час.
  • Член Вченої ради Одеської національної академії харчових технологій (ОНТУ) з жовтня 2013 р. по червень 2023 р.
  • Заступник декана ЕБіК ОНАХТ з листопада 2001 р. по вересень 2009 р.
  • Декан факультету ЕБіК з жовтня 2013 р. по січень 2023 р.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>